Dobra, aromatyczna kawa wypita w zaciszu własnego domu to gwarancja udanego dnia! Częściej jednak decydujemy się na wypicie tego napoju w kawiarni lub zabranie go na wynos w drodze do pracy, ponieważ ten przyrządzony w domu nie smakuje tak samo lub nie mamy tak profesjonalnego sprzętu. Brak ekspresu nie wyklucza jednak możliwości przyrządzania pysznej kawy jak z kawiarni. Sprawdź, czym możesz zastąpić to urządzenie, aby osiągnąć podobny smak i aromat swojego ulubionego napoju.
Kawa dobra jak z ekspresu bez ekspresu
Ekspres to cudowne urządzenie, które ułatwia proces przygotowywania kawy do minimum. Jednocześnie te dobrej jakości są nie tylko drogie, ale także zajmują dużo miejsca, co jest szczególnie uciążliwe, gdy nie masz za wiele miejsca w kuchni. Co więcej, pracując, pobierają dużą ilość prądu, co również wiąże się z kolejnymi, dodatkowymi kosztami. Istnieje jednak tańsza i poręczniejsza alternatywa dla ekspresu – mianowicie urządzenie do zaparzania kawy, tzw. french press. Znany też pod nazwą zaparzacza lub kawiarki pozwala na przygotowywanie gorących napojów o znakomitym smaku i aromacie w prosty sposób. Bonusową zaletą jest to, że nie zużywa on prądu, bo działa bez niego – wszystko, czego potrzeba, to odpowiednio zmielona kawa ziarnista i gorąca woda o dobrej temperaturze!
French press – jak poprawnie zaparzyć kawę
Parzenie kawy za pomocą french pressu to dziecinnie prosta sprawa, jednak jest kilka trików, które sprawiają, że jej smak jest wyjątkowy dobry. Warto je znać, jeśli cenisz sobie walory smakowe swojego ulubionego napoju. Przede wszystkim ważny jest stosunek ilości kawy do mililitrów wody. Zaleca się użycie 6 gramów zmielonych ziaren na każde 100 ml wody – dzięki temu uzyskasz napój o idealnej intensywności, nie za mocny, ani nie za słaby. Równie istotna jest także temperatura wody, przy pomocy której przygotowujesz swoją kawę. Optymalna to od 88 do 90 stopni Celsjusza.
Gdy te techniczne warunki są już spełnione, można przejść do procesu parzenia kawy – on również powinien odbywać się w określony sposób dla uzyskania jak najlepszego smaku i aromatu. Odpowiednią gramaturę kawy należy zalać najpierw niewielką ilością wody, aby mogła się ona namoczyć, co pozwoli na wydobycie jej potencjału smakowego. Następnie po upływie 30 sekund należy wlać resztę wody i pozwolić kawie parzyć się przez około 3 minuty. Po tym czasie należy założyć na dzbanek tłok, który wyposażony jest dodatkowo w sitko i wolnym, ale jednostajnym ruchem opuścić go – dzięki temu fusy pozostaną na dnie i nie będą wpadać do filiżanki. Jednocześnie ich ciągła obecność w naczyniu sprawi, że napój pozostanie wciąż tak samo intensywny, jak świeżo po zaparzeniu.
Kawiarki i ich rodzaje
Istnieją różne rodzaje french pressów, inaczej nazywanych kawiarkami, jednak ich podstawą jest szklany dzbanek i tłoczek wyposażony w sitko – zazwyczaj metalowe. Różnią się one między sobą rozmiarami. W ofercie naszego sklepu Cafe Panamera znajdziesz mniejsze kawiarki, na przykład o pojemności 240 ml, lub większe, które pozwalają na przygotowanie 6 filiżanek kawy jednocześnie! Sprawdź naszą ofertę i zaopatrz się w swój własny french press i ciesz się pysznymi, aromatycznymi napojami, przygotowywanymi za jego pomocą.